Materiál
Pro výrobu pekařských ošatek na kynutí chlebového těsta s používá přírodní materiál zvaný pedig, který se vyrábí z vnitřní části liany – ze stonku rostliny zvané Calamus rotang.
Existuje více než 600 druhů ratanu. Nejkvalitnější z nich je sega – cubu lonti.Tento materiál roste v oblasti indonézských ostrovů, protože zde má nejpříznivější klima – teplo a vysokou vlhkost vzduchu.
Sklízí se 2 x ročně a v této době dorůstá délky 20 – 25 metrů. V těchto délkách je po naši výrobu nejkvalitnější jeho prostřední část. Materiál musí být pevný a houževnatý. Po vytěžení a oloupání z kůry se pomocí malých lodí dopraví ke zpracování.
Abychom dostali materiál potřebný na naši výrobu – pedig, což je vnitní část( jádro) ratanu, které je vysoce porézní, musí se nejprve ratan zbavit sklovité povrchové vrstvy pomocí strojního zařízení. Nakonec dochází pomocí nástrojů k zestejnění materiálu na požadované průměry.
Před jeho expedicí se musí materiál řádně vysušit, což bývá velký problém, protože jsou zde časté a silné deště. Než se materiál začne nakládat do kontejneru musí se provézt tzv. Fumigae – (zlikvidování případných škůdců). My již dastáváme materiál v podobě jakou již znáte.